Etichete

, , , , , , , , , , ,

Cu siguranta cea mai ampla si fascinanta componenta a identitatii noastre este SUBCONSTIENTUL. In trei concepte putem defini subconstientul ca fiind : nelimitat, programator si potentialul de succes.

Este o baza imensa de informatii codificate, inmagazinate prin intermediul stimulilor. Stocarea lor in memorie se face prin imagini, sunete, senzatii, vibratii, emotii, idei, stari . Pe parcursul vietii adunam informatii atat constient cat si involuntar. Atunci cand vrem sa ne reamintim ceva, constientul face apel la memoria noastra de lunga sau scurta durata. Insa, in creier se gasesc si alte informatii care au fost percepute inconstient. Ele pot ramane latente, in mintea noastra, pentru toata viata sau le putem activa.

     Subconstientul este cea mai mare sursa pentru succes in viata, pentru ca reprezinta cea mai vasta experienta umana.       Si ghici ce? Este experienta ta! Din pacate nu e o persoana cu, care sa poti face schimb de idei.

 • Exista o cenzura bine definita intre subconstient si constient, slabita doar in timpul somnului profund cand informatii pot fi sustrase de acolo. Acesta este primul mod de „comunicare cu subconstientul.
 • Un al doilea mod de comnicare intre cele doua componente ale psihicului este intuitia, reprezentand sugestia subconstientului catre constient de a actiona sau nu, de a spune ceva sau nu intr-o anumita situatie.
 • Un al treilea mod este starea in care te lasi condus de impulsuri si, abia dupa ce faptul e consumat, te intrebi : Eu am reusit sa fac asta? Nu. Nu tu. Subconstinetul tau.

Totusi subconstientul are si o serie de blocaje.

 1. Cel mai important este ca aduna informatie incontinuu fara a face diferenta intre vis, imaginatie si realitate. Totul e un film ce se deruleaza in mintea noastra iar realitatea o stabileste constientul pe baza experientei anterioare.
 2. Un al doilea neajuns este ca nu percepe negatii.

Exemplu : Nu imi doresc violenta si saracie in lume. Sterge negatia si va ramane ideea pe care involuntar o vei sustine. Lupta anti-razboiul creaza razboi. Ura creeaza ura. Iubirea creaza si mai multa iubire. Despre programare psihica putin mai jos in articol.

Complementar rolului subconstientului de a condensa informatia, este meseria de servitor a constientului. Constientul nu poate lucra cu mai multe informatii simultan. Energia umana este foarte limitata si activarea constiintei seaca psihicul de resurse, de aceea sinele constient lucreaza cu o singura informatie o data pe care o obtine prin cerere directa de la subconstient.

Subconstientul are impuls homeostatic, adica mentine constanta regularitatea respiratiei, miocardului si temperatura corpului. In plus, este motorul de actiune a tuturor automatismelor zilnice. Comportamentele repetate indeajuns ajung parte definitorie a identitatii noastre.

Educatia + Modele de viata + Mediul inconjurator = Subconstientul

Subconstientul + Repetarea lui zilnica = Obisnuinta (normalitate, obicei)

Instrumentul prin care un obicei se manifesta este comportamentul.

Omul nu este un actor rational in viata ci unul supus impulsurilor, iar marea majoritate a deciziilor vor fi luate de subconstient. Acesta conserva energie prin reactii similare in situatii similare. Subconstientul sugereaza decizii constientului, iar acesta le adopta fara sa le modifice. Astfel comportamentul uman tradeaza subconstientul. Daca primul e definit de stari negative, reactii violente, atitudini meschine, lasitate si lene atunci cu siguranta asa este si sursa de provenienta a acestor manifestari.

Subconstientul este ca un cilindru infinit in care ai adunat pana acum, de exemplu, seminte de mac (stari negative). Pe alocuri gasesti si seminte de susan (stari pozitive). Dar tu iti doresti ca viata ta sa fie plina de succes, optimism, creativitate. Pentru asta trebuie sa-i dai subconstientului stari pozitive (seminte de susan), pentru ca el lucreaza cu materia pe care tu i-o dai, cu cea care este dominanta. Solutia e simpla dar nu simplu de pus in practica. Adauga zi de zi atat de multe seminte de susan in acel cilindru astfel incat daca ai amesteca cilindrul, proportia detinuta de semintele de mac ar fi infima, ar fi ca si cum ai cauta acul in carul cu fan. In acest caz subconstientul va lucra cu starile care ii sunt oferite adica stari pozitive iar viata ta va fi mai frumoasa cu fiecare zi. Altfel spus, adauga zi de zi in subconstientul tau stari de bine, idei, senzatii, trairi, vorbe, imagini, tot ceea ce iti poate da o stare de bine, pentru ca cea ce gandesti este ceea ce esti. Atrage in psihicul tau, in mintea ta aceste dorinte de a-ti fi bine.

Nu stii cum sa devii fericit?              Comportandu-te fericit.

Nu stii cum sa devii optimist?          Comportandu-te optimist.

In momentul in care tu te comporti intr-un anume fel creierul elibereaza o serie de substante care iti dau mai departe exact aceeasi stare, ti-o amplifica. Ai observat cum stresul amplifica si mai mult starea de discomfort. Daca zambesti muschii fetei recepteaza starea si va transmite creierul ca zambesti si ca te simti bine, creierul mai departe va elibera oxitocina ceea ce iti va amplifica starea de fericire, iti va da motiv real sa zambesti.

     Gandeste pozitiv ca sa fii pozitiv. Asta e punctul de start. Daca starea ta e una jalnica si nu te mai suporti incearca acest sfat. Nu renunta daca rezultatele nu apar imediat. Faptul ca incerci sa te calmezi atunci cand esti stresat te ajuta oricum pe moment. Repetand asta, pe termen lung, ai capacitatea de a-ti reprograma subconstientul. Asta tine doar de perseverenta ta. Referitor la perseverenta Albert Einstein spunea : “Nu sunt destept, raman asupra problemelor mai mult timp”

 1.  Deci primul mod de a-ti modifica subconstientul este : sa iti induci ganduri, stari, emotii, idei pozitive.
 2.  Al doilea pas pe care trebuie sa-l faci este sa iti modifici limbajul. Mai exact, nu mai da raspunsuri de parca nu ai fi acolo, nu mai pune intrebari de parca ai fi robot. Fii prezent, intreaba si raspunde de fiecare data altfel sau altfel de cat o facei pana acum : Ce faci?  Bine.  Tu ce faci ?  Bine.  Pa.  Pa. Fii prezent fizic, psihic si emotional si transforma fiecare interactiune umana intr-una pe care ti-o vei reaminti si peste 10 ani. Stai fara griji, creierul uman are capacitate de stocare a informatiei nelimitata si fara riscul de a deforma informatia in timp. Readucerea in memoria curenta va fi mai greoaie peste ani insa informatia exista acolo.
 3. Iar al treilea lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti modifici modul de a te comporta fata de altii si fata de tine. Stii ca-ti trebuie 30 de zile, doar 30 de zile, ca sa scapi de un obicei vechi si sa iti introduci in automatism unul nou productiv pentru tine?

Foloseste-te de aceasta uimitoare abilitate a corpului uman. In momentul cand faci lucruri diferit te simti diferit. Fii mereu inovativ, fa lucrurile pe care le faceai in mod obisnuit in alt mod decat cel banal. De aici vei observa ca vei ajunge sa simti emotii noi, emotii pe care nu le poti descrie, emotii care nici macar nu au nume in viata cotidiana, asta pentru ca nu foarte multi oameni le simt.

Acum gandeste-te cum ai fi tu daca in fiecare zi ai urma schema :  Incredere in tine + Dialog prezent + Emotii noi. Subconstientul tau va fi cu totul altul deci tu vei fi cu totul altul pentru ca, constientul isi ia materia de lucru din subconstient. Gandeste-te! Cum ar arata viata ta, cum te-ai comporta, cum ai vorbi, cum ai gandi, ce convingeri ai avea si cum va fi grupul tau de prieteni, succesul tau profesional si viata ta privata?

Cele trei stari de guvernare ale creierului, de la prezenta la absenta psihica, sunt :

Constient – Subconstient – Inconstient

 • Primul caz presupune controlul sinelui in prezent.
 • Al doilea te aseaza intre automatismele pe care le-ai adoptat.
 • Al treilea este starea de lene, indiferenta, incapacitate si bezna totala.

Starea in care te plasezi iti va defini si modul de viata.

DESCOPERA-TE!

PAREREA TA E IMPORTANTA atat pentru mine cat si pentru ceilalti cititori ai blogului.

Lasa un comentariu mai jos.

Reclame