Etichete

, , , , , , , , , , , , , , ,

Scopul prezentului articol este sa te ajute sa intelegi de ce este imperios necesar sa-ti dizolvi cliseele din vocabularul uzual si sa-ti intelegi adevarata natura umana.

Le folosesti atunci cand situatia iti impune pentru ca asa ai vazut ca se procedeaza in filme, pentru ca asa ti se pare elegant sau asta te face pe tine sa te simti util. In nici una din variantele enumerate nu vei fi de ajutor cu adevarat celuilalt.„O fac pentru tine!”

Toti oamenii sunt EGOCENTRICI. Oricat de altruisti am vrea sa parem tot ceea ce facem, o facem pentru noi, pentru egoul nostru. Ori ca avem intentii ascunse, ori ca o facem evident cu un scop personal, ori ca ne mintim pe noi ca ne sacrificam tot ceea ce facem este ca sa ne simtim noi bine ca avem, ca suntem, ca simtim, ca suntem vazuti, ca in final ajungem in starea in care ne simtim bine chiar daca actiunea in sine a fost un compromis pentru noi. Scopul final este acela de a ne simti bine in interiorul nostru. Daca nu se intampla asa se creeaza frustrare si luptam pentru atingerea starii ordinare in care ne simtim in siguranta (e pentru mine).

Cand dai fratelui tau mai mic ultima bucata dintr-o ciocolata se numeste altruism? Sau e o forma prin care egoul nostru se face mandru pe el insusi de faptul ca e in stare sa-si ajute fratele, de faptul ca e capabil, ca simte ca poate proteja, ca e util, ca fratele lui mai mic nutreste respect si admiratie pentru el in urma acestui gest.

Egoul e ceea ce ne face indivizi. Suntem separati unul de celalalt si fiecare incercam sa obtinem maximul din ceea ce putem fi. E principiul pe care a mers si Carl Gustav Jung in aplicarea psihanalizei. Stiu ca filozofia orientala considera ca omenirea e un ocean, ca noi oamenii ne asemanam ca doua picaturi de apa. De asemenea stiu ca marxismul a creat teoretic o societate in care membrii erau egali unul fata de celalalt. Dar secolul trecut a aratat ca ideile comunismului transpuse in realitate nu scuza oamenii de a abuza de putere. Nu sunt de acord nici cu sinele colectiv si nici cu egalitatea sociala impusa. Ambele pot fi folosite ca arme de distrugere in masa. Sunt valabile doar pentru a respecta drepturile celorlalti cetateni. Daca nu suntem diferiti suntem clone ale aceleasi persoane.

Daca vrei si poti sa alergi repede nu trebuie sa-l astepti pe celalalt sa te ajunga din urma. Daca esti capabil sa faci mai multi bani decat celalalt nu trebuie sa-i dai lui jumatate din ce castigi. Poti sa-l inveti cum sa te ajunga dar nu sa-l astepti pentru ca iti autosabotezi motivatia.

„Fericirea ta e fericirea mea.”

Este in masura in care ajung sa ma simt util si mandru de mine ca am ajutat. Voluntariatul pentru ajutorarea orfanilor, nevoiasilor, bolnavilor e tot o stare de bine pentru noi, pentru ca ne mandrim ca putem face bine, ne mandrim cu noi de felul in care reusim sa fim. Egoul nostru e din nou atins.

E un cerc vicios si toate drumurile duc spre interiorul nostru pentru ca toate satisfac o nevoie interioara.

„Macar lor sa le fie bine.”

Procreerea este un gest cat se poate de personal si egoist.

Inca de acum mii de ani oamenii au inteles ca prin abilitatile capatate de-a lungul timpului au ajuns sa domine totul pe pamant mai putin un lucru: moartea. E momentul in care fiecare dintre noi ajungem mai devreme sau mai tarziu fie ca vrem sau nu. Insa exista o cale, o alegere pe care fiecare o putem face prin care devenim nemuritori: procreerea. Este modul in care omul a reusit sa supravietuiasca in ciuda firescului prag al mortii. Prin nasterea descendentilor omul continua sa traiasca. Moartea sterge o parte din noi insa elementul fundamental al existentei fizice si anume ADN-ul este cel care invinge ca un avion care calatoreste in spatiu si pe drum se elibereaza de alte componente care l-au dus pana acolo doar pentru ca el sa mearga mai departe spre evolutie, spre viitor.

Probabil ai auzit zicala „Nu e nimic mai tragic pe lume pentru un om decat sa-si ingroape copilul”. Dincolo de tragicul evident al disparitiei unei persoane fata de care te atasasei, moartea copilului reprezinta pentru oameni de fapt moartea lor. Dupa moartea propriilor fiinte numele si averea lor genetica nu vor mai exista.

Asta e motivul pentru care oamenii se ocupa cu toata puterea lor pentru educarea copilului. Pentru ca modul in care acel copil se va prezenta in societate va fi o prelungire a respectului pe care ceilalti oameni il au pentru ei.

Dincolo de toata afectiunea, dragostea neconditionata si protectia pe care un parinte il ofera copilului sau exista si un gram de egoism din partea noastra a tuturor atunci cand modul de actiune sau reactiune a copilului nostru ne defaimeaza pe noi in societate. Pentru ca suntem implicati direct, nu e vazut doar copilul in situatia creata ci si noi ca un tot unitar (familia).

Am spus ca scopul articolului e sa ucida cliseele, insa asta nu presupune moartea personalitatii. Trebuie sa intelegi ca asa esti conceput si asa e bine sa fii, TU ESTI CENTRUL PROPRIULUI TAU UNIVERS. Asta nu inseamna ca nu e bine sa iubesti, sa respecti, sa oferi fara sa ceri. Doar ca atentia generala trebuie sa fie focalizata pe tine.

Suntem intr-o proportie covarsitoare experienta si restul genetica, cu atat mai mult suntem experienta atunci cand facem referire la sentimente. Sentimentele se nasc in noi in urma experientelor de viata.

„Stiu ceea ce simti!”

Oare?

Empatia nu e ceea ce crezi ca simte celalalt ci exact ceea ce simte. Ca sa fii empatic cu cineva trebuie sa fi trecut si tu prin experienta respectiva cel putin o data, o alta varianta plauzibila este sa fi fost martor al intamplarii respective. O situatie incordata va creea stari complexe atat celui ce e direct implicat cat si martorilor. Deci cel mult poti fi empatic daca ai trait momentul chiar si ca spectator.

Incercam sa ii convingem pe ceilalti ba chiar ne convingem pe noi ca simtim empatie fara sa fi fost macar o data in papucii celuilalt. Ceea ce simtim in situatiile enumerate este: MILA. Mila este total diferita de empatie. Prima trezeste in tine resentimente amortite sau uitate, a doua e teama de a nu ajunge si tu candva in situatia de ai fi altcuiva mila de tine.

Empatia se naste din frica de moarte si a intelegerii vulnerabilitatii existentei noastre pe pamant. Simtim empatie fata de ceilalti pentru ca intelegem ca si ei asemanator noua sunt fragili. Exista o serie de neuroni situati in regiunea prefrontala numiti neuronii oglinda care proiecteaza in noi aceeasi senzatie ca a celui pe care-l urmarim insa exista o diferenta destul de mare de la a intelege senzatia celuilalt cand se impiedica pana la a intelege starea celuilalt izolat de societate.

Ai fost abuzata sexual sau doar fizic, ai fost izolat de societate sau agasat emotional? Daca nu, atunci nu te mai comporta de parca ai sti ce simte celalalt.

Evenimentele din trecut sunt vizibile in prezent prin comportamentul nostru. Nu judeca pe nimeni pentru ca nu stii prin ce a trecut celalalt ca sa poti da verdicte. Suntem unici prin faptul ca ne-am comportat diferit in diferitele situatii din trecut, iar fiecare a lasat in noi o amprenta diferita. Imagineaza-ti viata ca un ADN in care experientele tale sunt literele de pe cele doua siruri. E imposibil ca sirul sa fie la fel la doua persoane distincte.

Am aflat de-alungul vremii ca atunci cand cineva iti cere ajutorul de cele mai multe ori simpla prezenta e suficienta si mai mult decat benefica; insa prezenta cu totul adica: sa asculti fara sa critici, sa dai sfaturi doar daca ti se cere, sa fii prezent cu mintea si sufletul acolo, sa acorzi ajutor atunci cand ti se cere.

Daca ai avut un eveniment bulversant in viata ta: moartea cuiva, violenta fizica, umilire, santaj emotional stii ca lucrul care te poate face din nou normal psihic sunt RELATIILE STABILE. Acestea intaresc activitatea emisferei drepte a creierului, emisfera care se ocupa de partea noastra emotionala si totodata emisfera prin care relationam cu lumea.

Asemanator automatismelor folosim tipare atunci cand nu facem lucrurile constient ci din reflex. Cliseele arata ca esti departe de interlocutor si prin prisma faptului ca nu ai argumente pentru ele sau daca ai sunt la fel de ambigue si generale.

Falsitatea in comunicare mi se par o flegma pe fata. Cliseele arata celuilalt ca nu esti prezent, ca nu iti pasa. Vrei sa pari Maica Tereza dar nu reusesti sa pari decat penibil.

DESCOPERA-TE

Nu te intreba de ce are nevoie lumea. Intreaba-te ce te face VIU, si fa acel lucru pentru ca lucrul de care are nevoie lumea sunt oameni vii – Howard Thurman

PAREREA TA ESTE IMPORTANTA pentru mine. Spune-mi care este experienta ta cu cliseele.

Reclame