Etichete

, , , , , , , , , , , , , ,

Mi s-a intamplat uneori sa-mi fie mai utila abilitatea de a descifra comunicarea nonverbala decat cunoasterea limbii interlocutorului.

Nu incerc sa refac alfabetul comunicarii nonverbale ci sa grupez si sa evidentiez doar acele gesturi care sunt uzuale. Acele elemente de comunicare pe care oamenii le folosesc preponderent si a caror intelegere este esentiala.

Daca asta nu e primul articol pe care-l citesti despre comunicare nonverbala probabil stii deja ca: comunicarea verbala ocupa aproximativ 7% din totalul informatiilor transmise. Restul sunt impartite astfel: 38% comunicarea paraverbala (volumul vocii, inflexiune) si 55% comunicarea nonverbala (pozitia corpului, mimica fetei, gesturi, atitudini).

De asemenea se stie ca femeile au o capacitate mai mare de a decodifica mesajele nonverbale decat barbatii, asa ca este un articol mai mult pentru barbati. 🙂

Comunicarea verbala e sustinuta de neocortex adica partea constienta a noastra iar comunicarea paraverbala si nonverbala e sustinuta de creierul limbic adica de partea subconstienta.

Comunicarea verbala fiind constienta e cea care poate sau nu sa minta pe cand comunicarile paraverbala si nonverbala nu mint pentru ca stiu adevarul si il exprima ca si cand ar fi singura varianta posibila. De aceea iti dau 3 situatii in care poti urmarii daca adevarul e cel comunicat:

 1. Daca raspunsul e afirmativ dar interlocutorul ridica din umeri inseamna ca raspunsul e NU STIU.
 2. Daca raspunsul e afirmativ dar capul se misca stanga-dreapta inseamna ca raspunsul e NU.
 3. „Am sa-ti spun asta doar o singura data!” – formulare care anunta o minciuna.

Comunicarea paraverbala poate fi descifrata prin acordarea unei atentii sporite urmatoarelor particularitati ale vocii:

 1. tonul vocii, astfel tonurile crescande exprima o doza de siguranta in timp ce inflexiunile descrescande arata nesiguranta.
 2. pauzele dintre cuvinte si fraze transmit indici atat despre intentiile si atitudinile discursive ale vorbitorului cat si despre starile lui afective.
 3. viteza vorbiri poate fi lenta (250 silabe/min), normala (300 silabe/min), sau rapida (500 silabe/min). Un ritm rapid arata ca vorbitorul este nesigur si dezorganizat. Stie ce vrea sa spuna dar vorbeste repede pentru ca vrea sa scape de cuvinte pentru ca nu se simte comfortabil cand vorbeste. Pe cand un ritm mediu exprima siguranta, vorbitorul stiind ca ceea ce are de spus e la fel de important pentru oricine cum este pentru el. Nici un ritm lent nu e de dorit acesta imprimand in ceilalti impresia unei slabe inteligente a vorbitorului.
 4. volum vocii arata autoritatea vorbitorului, puterea lui de convingere si capacitatea de a se face ascultat.
 5. alte sunete (onomatopee, geamat, tipat, mormait, oftat, ras) au rolul de a completa mesajul verbal acolo unde starile afective sunt prea puternice sau cuvintele lipsesc momentan.

Rolul comunicarii paraverbale (indiferent de parghia aleasa) este de a intari, contrazice, deforma sau inlocui mesajul verbal. Comunicarea paraverbala ascunde natura relatiilor dintre expeditor şi receptor.

O subcomponenta a limbajului verbal este Metalimbajul adica cuvintele din spatele cuvintelor. Acesta ne permite sa manipulam fara sa se vada si sa ne aratam propriile virtuti dar sa ramanem manierati. Cele mai uzuale 10 metacuvinte:

 1. „Pe cinstea mea, Sincer, Pe sleau arata ca vorbitorul nu va fi sincer.
 2. Ok?” si Da?” plasate le sfarsitul unei fraze forteaza ascultatorul sa fie de acord cu cele spuse.
 3. „Doar” este utilizat pentru a minimaliza semnificatia a ceea ce urmeaza sa fie spus.
 4. Numai” este folosit pentru a atenua vina unei persoane sau pentru a devia culpabilitatea pentru anumite urmari nedorite.
 5. „Incerc” in traducere libera inseamna ca au indoieli asupra capacitatii lor de a face asa ceva si il folosesc persoanele care nu duc lucrurile la bun sfarsit.
 6. „Da dar” incerca evitarea intimidarii prin simularea unui acord.
 7. „Dar” semnaleaza ca persoana nu a fost sincera pana in acel moment si contrazice cuvintele care il preced.
 8. „Credeti-ma” anunta o minciuna care va fi cu atat mai mare cu cat suna mai convingator.
 9. „Sigur ca” doreste sa lase de inteles ca toata lumea e de acord cu el.
 10. „As vrea sa pot spera” – este un mod intelept da a nu furniza nici o opinie.

Pentru a interpreta gesturile trebuie avut in vedere contextul in care analizam persoana respectiva. Gesturile inseamna altceva in situatii diferite. Daca o persoana isi scarpina pleoapa poate insemna ca ascunde ceva exact in aceeasi masura in care poate insemna doar ca are o iritatie la ochi. De asemenea o serie de gesturi distincte, dar cu acelasi subinteles, repetate pot fi un mesaj clar al comunicarii nonverbale. Acest paragraf e valabil pentru tot ceea ce voi scrie mai departe.

Ca sa-ti fie mai usor de citit si de retinut toate semnificatiile o sa grupez gesturile in 4 mari categorii:

 1. MIMICA
 2. MANA DUSA LA NIVELUL CAPULUI
 3. MANA DUSA LA NIVELUI CORPULUI
 4. POZITIA PICIOARELOR

Cel mai usor de citit este fata.

Din doua motive:

 1. acolo e normal sa privesti cand vorbesti cu cineva.
 2. in timpul unui dialog mana nu se duce la fata. Orice gest al mainilor duse la fata semnifica ceva.

MIMICA

Daca o sa-ti privesti interlocutorul vei observa ca in momentul cand va incepe sa vorbeasca intai comunica cu gesturile fetei si abia apoi apar cuvintele care nu fac decat sa intareasca ceea ce deja stiai ca va spune.

Nu mai e nevoie sa-ti explic cum arata un zambet, o incruntare, dispretul, nervozitatea, bucuria pentru ca le simti si fara sa fii atent la expresia faciala. Iti pot da in schimb o serie de secrete despre mimica:

 1. zambetul fals creaza riduri doar la coltul gurii, cel adevarat formeaza riduri si la coltul ochiului.
 2. reactia asimetrica a fetei in exprimarea emotiilor ascunde minciuna.
 3. ochii, nasul si gatul sunt legate intre ele. Cand cineva exprima o stare intensa ochii curg, nasul curge si inghit saliva. Daca unul dintre cele 3 elemente lipseste atunci persoana simuleaza emotia.
 4. pupilele marite arata emotie puternica, interes, excitare, stare de bine; nu e valabil daca e mult prea intuneric caz in care pupilele se maresc pentru a putea permite ochilor sa vada.
 5. inchiderea prelungita a ochilor intr-o discutie semnifica ca celalalt te sterge din memoria vizuala.
 6. clipirea aritmica ascunde o minciuna.
 7. gura intredeschisa (tipic femeilor) arata interes pentru persoana in discutie (imita zona genitala a femeii).
 8. improspatarea rujului de pe buze (tipica femeilor) – arata interes (imita vulva femeii care se inroseste cand e excitata).
 9. intreruperea contactului vizual doar cu ochii inseamna concentrare pentru a ne aduce aminte pe cand intoarcerea totala a capului inseamna ca ascundem  ceva.
 10. privitul peste ochelari nu inseamna spionaj sau critica ci e un gest facut din comoditate.
Privirea e extrem de importanta intr-o discutie, poate cea mai importanta, si anumite persoane foarte experimentate pot citi in ochii celor cu care dialogheaza tot ceea ce nu spun nemaifiind nevoie sa citeasca pozitia mainilor, a corpului, limbajul paraverbal etc.

De acee o sa-ti arat 2 trucuri ce urmaresc privirea pentru a vedea ce si cum gandeste celalalt in functie de pozitia ochilor.

Primul. Exista 4 tipuri de a privi pe cineva:

 1. Privirea oficiala = in triunghiul dintre ochi si frunte.
 2. Privirea de anturaj = intre ochi si buze.
 3. Privirea intima = intre ochi si sani pana la nivelui coapselor.
 4. Privirea de evaluare (in lateral) = critica sau de interes in functie de ce exprima mimica.

Al doilea. Poti vedea ce face celalalt in functie de pozitia ochilor astfel:

 1. Ochii sunt in stanga sus = isi aminteste vizual ceva.
 2. Ochii sunt in stanga median = isi aminteste ceva auditiv.
 3. Ochii sunt in stanga jos = in interiorul lui are loc un dialog.
 4. Ochii sunt in dreapta sus = isi imagineaza vizual ceva.
 5. Ochii sunt in dreapta median = isi imagineaza auditiv ceva.
 6. Ochii sunt in dreapta jos = traieste o serie de emotii, sentimente.

As mai avea de facut o scurta lista cu referire la pozitia capului in functie de care poti citi starea generala a celuilalt:

 • capul impins in fata = amenintare
 • capul plecat spre spate = supunere
 • capul care se inalta = curaj
 • capul inclinat in dreapta = bunavointa
 • capul inclinat in stanga = scepticism
 • capul plecat in jos = nesiguranta
 • capul drept = neutru

MANA DUSA LA NIVELUL CAPULUI

Urmatoarele interpretari sunt cele mai importante si sunt esentiale pentru a intelege in totalitate mesajul transmis.

Fac o lista a celor mai comune gesturi cu mana dusa la nivelul capului si semnificatia lor:

 1. acoperirea gurii in timp ce vorbeste arata ca ceea ce spune e o minciuna. Mana opreste minciuna sa iasa afara.
 2. daca iti acoperi gura in timp ce altcineva vorbeste arata ca ceea ce auzi crezi ca e o minciuna. Explicatia e identica.
 3. masarea ochiului cu degetul mijlociu semnifica exact ce semnifica gestul mainii fara a fi dus la ochi doar ca corpul da o interpretare mainii pentru a nu jigni persoana aflata in dialog.
 4. mana dusa la frunte si capul plecat in fata semnifica rusine, jena. Iti ascunzi fata de lume.
 5. mana care trage de lobul urechii sau degetul bagat in interiorul gulerului sau mana care maseaza ceafa divulga nesiguranta celor spuse, minciuna sau ca ceva se ascunde din discutie.
 6. introducerea in gura a pixului sau a ochelarilor denota o stare de nesiguranta. Copilul sugar cauta sanul mamei si il introduce in gura cand simte nesiguranta.
 7. capul tinut in podul palmei arata plictiseala.
 8. pumnul dus la obraz arata apreciere pentru ascultator.
 9. mangaierea barbiei sau degetul mare sub barbie si aratatorul pe obraz scot in evidenta faptul ca ascultatorul are pareri contradictorii.
 10. impingerea inainte a urechii inseamna ca ascultatorul are ceva de spus. Nu mai vrea sa asculte si vrea sa inceapa sa vorbeasca.

MANA DUSA LA NIVELUL CORPULUI

 Mainile se pot afla in diferite pozitii insa am sa-ti explic doar cele mai importante si uzuale 10 pozitii :
 1. mainile incrucisate denota negativism, scepticism, blocarea mesajului celuilalt, persoana cealalta e perceputa ca un strain, pozitie defensiva (persoana isi apara inima).
 2. mainile puse in sold latesc corpul astfel pare mai mare mai amenintator mai convingator mai influent, daca e insotit de aruncarea in spate a sacoului arata amenintare, dojeneala sau o pozitie de atac (gestul e intalnit si in lumea animalelor care isi latesc corpul ca sa para mai fioroase).
 3. mainile la spate sau in fata si una o tine pe cealalta de antebrat arat nesiguranta, neincredere, teama (cand suntem mici parintii ne tin de mana si astfel ne simtim in siguranta).
 4. mainile la spate una o tine pe cealalta de incheietura, de obicei vine la pachet cu barbia ridicata si pieptul orientat inainte simbolizeaza o persoana autoritara, curajoasa (isi scoate inima in fata fara sa o protejeze pentru ca e sigur pe el si se simte stapan, sef, dominant).
 5. mainile care se agita foarte mult impreuna cu gesticulatia asimetrica arata ca persoana e abordabila, mainile cu miscari lente si ferme arata siguranta (cei care stiu ca ceea ce au de spus e important nu se grabesc, au tot timpul din lume).
 6. mana pusa pe umarul celeilalte persoane urmata de textul „Te inteleg” este modul prin care reusesti sa-l atragi de partea ta (stabilirea unei conexiuni).
 7. mainile coif tinute cu degetele in sus arata dominare, lider iar cu degetele in jos arata supunere, ascultare (varful degetelor arata unde te pozitionezi in discutie).
 8. degetele mari bagate in buzunare sau doar ele lasate in afara buzunarelor denota agresivitate sexuala, dominare, siguranta, putere (este scoasa in evidenta zona genitala).
 9. culegerea scamelor inexistente de pe haine arata dezaprobarea celor auzite si incapacitatea de a veni cu propriile argumente.
 10. mangaierea obiectelor cilindrice ca de exemplu tigari, piciorul unui pahar sau a unui deget semnifica curtenie (mai des intalnite la femei, simuleaza un gest sexual).
POZITIA PICIOARELOR

La fel de importanta ca si in cazul mainilor, pozitia picioarelor poate foarte usor arata daca interlocutorul spune ceea ce spun cuvintele lui. Pe acelasi sistem al reducerii in functie de uzualitate voi enumera doar 5 cele mai utilizate gesturi:

 1. cand ne sustinem corpul pe un picior celalalt e orientat spre persoana pe care inconstient o consideram cea mai importanta dintre cele de fata.
 2. picioarele si mainile incrucisate stand jos inseamna ca persoana s-a restras din discutie, picioarele si mainile incrucisate stand in picioare inseamna ca  persoanele de fata nu se cunosc.
 3. daca discutam cu o persoana dar picioarele sunt orientate intr-o alta directie inseamna ca vrem sa incheiem discutia si sa ne indreptam in directia aratata de picioare.
 4. cand trecem un picior peste celalalt picior inseamna ca persoana ce se afla in directia aratata de genunchiul de deasupra este persoana cea mai interesanta pentru cel ce face gestul.
 5. pentru ca a treia persoana sa fie acceptata in totalitate intr-o discutie trebuie ca primii doi care discutau (aflati fata in fata) sa-si deschida picioarele astfel incat cele trei persoane sa formeze un triunghi intre picioarele lor. In cazul unui grup de 4 persoane trebuie sa se formeze un patrat si tot asa.

Comunicarea nonverbala e mult mai ampla de ceea ce gasesti in acest articol insa am incercat sa te ajut cu cele mai folosite gesturi si insemnatatea lor.

Mesajul in functie de canalele pe care e perceput se imparte astfel:

 • 87% vizual
 • 9% auditiv
 • 4% celelalte simturi

Daca 55% din mesajul transmis intre doua persoane provine din comunicarea nonverbala si 87% din mesaj circula pe canal vizual imagineaza-ti cat de mult din sens se pierde folosind ca mijloc de comunicare auzul si vocea.

Vederea nu se formeaza in ochi ci in creier in lobul occipital. Ochiul e doar un instrument de captare, sub forma codificata, a luminii solare. Creierul da interpretarea evenimentelor din viata noastra.

Deschide larg ochii si citeste cu creierul. Ai primit aceasta arma cu un scop, foloseste-o eficient. Intelege tot ceea ce nu reusesc sa vada ceilalti.

DESCOPERA-TE!

PAREREA TA E IMPORTANTA pentru mine.

Povesteste-mi situatii in care ai anticipat ceva citind limbajul nonverbal al celuilalt.

Reclame