Etichete

, , , , , , , , , ,

Din momentul nasterii oamenii simt nevoia de dependenta emotionala. Si toata viata vor fi mai mult sau mai putin dependenti din toate punctele de vedere. Independenta totala e o iluzie. Oamenii sunt fiinte sociale si au atributii si drepturi in societate, in diferitele statusuri in care se afla, care alcatuiesc o interdependenta sociala. Caile prin care ne atasam de ceilalti sunt in ordine cronologica :

prin stimuli la sugar (de fiintele care se pozitioneaza geografic in apropierea noastra),

prin imitare la copil (de mediul in care se dezvolta),

prin loialitate la adult (de fiintele care impart aceleasi valori ca si noi).

Degradarea/dezvoltarea psihica a fiecarui individ incepe de la nastere. Daca parintii nu au reusit sa-si impuna propriile principii in viata si au preluat clisee si automatisme de la ascendenti si mediul inconjurator, riscul este maxim ca si copiii sa-i urmeze. Suntem dirijati in viata de sinele interior, de subconstient, de baza de informatii si abilitati pe care am adunat-o in timp iar daca aici e gunoi comportamentul nostru va fi unul putred si faptele nu vor putea ascunde tiparele aspirationale pe care le scuipam filozofic.

Nu actionam constient in marea majoritate a timpului. Ca raspuns la deciziile zilnice alegem variantele cele mai usoare, cele pe care deja le stim, ne-am obisnuit cu ele si desi nu sunt in totalitate bune sunt la indemana pentru ca nu ne consuma energia. Omul modern are de altfel o obsesie monstruoasa de a-si canaliza resursele in scop autodistructiv.

In cazul parintilor propriul exemplu e definitor pentru copil in primii ani de viata pentru ca modul in care ei invata este: observare-imitare. Un comportament repetat de nenumarate ori ajunge sa devina parte definitorie a identitatii. Aici intervine si dependenta. Suntem dependenti pentru ca avem nevoi. Substantele, situatiile, atitudinile, emotiile care ne creeaza dependenta sunt doar varful aisbergului. In interiorul nostru sunt ranile care supureaza. Eliberarea din mreaja lor consta in acceptare, analiza si actiune.

Probabil ai vazut parinti sau bunici sau prieteni care indeamna copiii sa consume alcool : „Pune-i si lui putin in paharel? Asa! Ca sa faci sange.” Alcoolul creeaza dependenta in aceeasi masura in care o creeaza si mancarea, site-urile porno sau cafeaua. Ambele aduc placerea imediata si inabuse durerile interioare. Uneori nu suntem constienti de durere ci doar o simtim ca dispare atunci cand o alinam temporar. Nu cred in dependenta efectiva de cafea, tigari sau alcool. Repet: Un comportament repetat de nenumarate ori ajunge sa devina parte definitorie a identitatii. Cand iti expui, ca parinte, slabiciunile de orice natura in fata copilului risti ca el sa le perpetueze pentru ca va simti nevoia sa devina parte integranta a unui sistem, in principiu propria familie.

Ulterior separarea, partiala, afectiva de parinti va aduce noi valente tanarului prin alaturarea unui grup social. Daca va ganditi la propriile experiente veti observa ca grupul dincolo de activitatile efective si-a atasat o emblema, un motiv, un simbol in jurul caruia se invarte. Acesta poate fi de la distractie, la dezbateri, la alcool si chiar violenta. Insa dincolo de scopul primar al alungarii singuratatii cu totii cautam oameni care sunt ca noi, care au aceleasi probleme, nevoi sau preocupari ca noi. Ei ne pot „ajuta” sa evoluam sau sa involuam.

Orice organism de pe pamant parcurge una din cele doua traiectorii pe parcursul existentei: creste sau moare. Mediul incojurator e in permanenta schimbare si atunci indiferent de potentialul sau daca nu se adapteaza continuu si nu evolueaza continuu ramane in urma. Idiferent de momentul in care ajungi sa fii constient de tine „ridica-te si mergi” 😛

Nu te limita la ceea ce ti se pare ca e adevarat, ce ti sa spus ca e normal. Descopera si descopera-te. Ceea ce stii, te ajuta sa fii mai bun, ceea ce nu stii, te face sa pierzi. Nu te inghesui in concepte, ce stii ca nu-ti fac bine, doar pentru ca mai sunt cativa si astfel nu esti singur.

Dezvoltarea intelectului ar trebui sa inceapa la nastere si sa se termine abia la moarte – Albert Einstein

6 pasi simpli pentru atingerea potentialului tau:

  1. Educa-te continuu.
  2. Aplica ce ai invatat.
  3. Dupa ce ai gresit aplica din nou.
  4. Adopta noile idei.
  5. Dezvolta-te in jurul unor valori.
  6. Defineste-ti personalitatea.

Daca mediul lui ar fi fost altul ar fi devenit un alt Mark Zuckerberg?

http://www.220.ro/faze-tari/Dorel-Cand-Bea-Devine-Violent/dtk0XtuXpH/

DESCOPERA-TE!

PAREREA TA E IMPORTANTA pentru mine.

Spune-mi cum te-a influentat mediul, parintii si prietenii in viata.

Reclame