Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Expresia „Merge si asa” e valabila cand infiletezi un surub la scaun si la jumatate piulitei te plictisesti si il lasi asa. NU E VALABILA insa cand vrei sa ai un vocabular si ajunge sa fie un dialect intre interjectii, cuvinte agramate, mormait, onomatopee si gesturi ale mainilor.

Cum se ajunge astfel incat cuvintele pe care le auzi devin de fapt cuvintele pe care le folosesti?

Deconspirarea felului de a fi a fiecarei persoane se face pe baza a doi vectori (ca forma directa de comunicare intre subconstient si lumea exterioara):

  •   comunicarea para si nonverbala

  •   comunicarea verbala

Actiunile noastre zilnice sunt majoritar legate de subconstient. Marea parte a deciziilor nostre pe parcursul unei zile sunt reflexii din subconstient, sunt automatisme si e normal sa fie asa. O decizie constienta va fi una consumatoare de energie si timp. Luam sute sau mii de decizii zilnic, daca fiecare ar necesita un consum considerabil de energie, cu siguranta ar fi nevoie sa dormim de doua ori mai mult. Deciziile luate inconstient sunt oglinda valorilor noastre. Ele arata daca in interiorul nostru sunt emotii pozitive, stari conflictuale, un camp roditor sau un vulcan.

Mascarea deciziilor noatre e greoaie si obositoare, daca intradevar vrem sa fim valorosi si sa oferim valoare si sa fim perceputi valorosi trebuie sa modificam subconstientul, e cea mai valoroasa arma si unealta.

Varianta corecta de imbunatatire a modului de a gandi, de a te comporta si intr-un final de a fi este greoaie, de durata, eficienta si unicul mod de A FI.

Desi reprezinta doar 8% din comunicare interpersonala modul general valabil de relationare in societate este cel verbal. Nu inseamna ca este si cel mai util insa negam de multe ori instinctul pe care corpul ni-l da ca raspuns la comunicarea noverbala si alegem cuvintele in schimbul intuitiei.

Consider ca este esential sa intelegi cum s-au format principiile tale de viata, valorile in care crezi si dupa care te ghidezi in viata. Pentru ca cu toti avem un set de reguli (unii au decalogul, altii codul penal, altii oprtunitatea) insa indiferent de propozitiile care ne ghideaza actiunile trebuie sa intelegi ca ele exsita ti le-ai intiparit in minte odata cu timpul si doar treci un eveniment sau o informatie peste valorile tale ca un card printr-un bancomat si gata stii cum sa actionezi pe baza codului pe care tu il ai. Nu vei sta sa judeci fiecare actiune din viata la rece si nici nu e normal sa faci asa. De asta avem un creier atat de evoluat.

Schema valorilor de viata e oarecum un cerc vicios :

Cuvintele pe care le folosesti zi de zi sau pe care le auzi mai mult pe parcursul existentei tale impreuna formeaza gandurile tale. Gandurile pe care le analizezi si reanalizezi in minte pe parcursul vietii devin solide prin intensitatea pe care au avut-o asupra ta, prin cadrul in care au fost puse si prin influentele din jur. Solidificare lor le-a facut sa se omogenizeze in idei. Ideea reprezinta o multitudine de ganduri rezumate, o solutie, o varianta, o posibila cale. Deja acum gandurile nu se mai lovesc de peretii minti incercand sa capete un sens ci s-au atras si au format un sistem mai complex mai puternic si mai prosper pentru tine. Ca sa intelegi varinata practica a cestui proces imagineaza-ti cum s-a format pamantul si toate planetele din galaxia noastra. Fire de praf care se plimbau prin univers s-au cionit si au format particule mici acestea la randul lor au inceput sa atraga datorita fortei gravitationale alte fire de materie din univers crescand odata cu trecerea timpului. Dar procesul nu era izolat spatial ci mai multe particule se creeau independent in diferite colturi ale galaxiei. La fel se intampla si cu ideile. Ai mai multe idei care s-au format separat in diferite colturi ale mintii. Asemanator planetelor care se ciocnesc ideile din mintea ta se atrag si:

– fie una o divide pe cealalta astfel o ideea impartita in mai multe ganduri va fi preluata de cealalta idee doar intr-o anumita proportie restul fiind sters;

– fie ideile se contopesc.

In ambele cazuri se formeaza o convingere. Uniunea dintre cele doua creaza ceva in care crezi cu tarie mult mai mult decat intr-o idee. Daca revenim la exemplul cu planetele, stim ca la un moment dat doua planete s-au ciocnit si din explozia rezultata s-a format o planeta mai mare denumita pamantul iar restul de parf,fum si particule rezultate s-au adunat intr-o planeta mai mica cu o consistenta diferita numita luna. Acelasi algoritm il respecta si convingerile; unele sunt solide pentru ca s-au format din ideei puternice, alte idei fie completeaza cadrul general al convingerilor fie nu au avut niciodata consistenta si atunci dispar in univers adica se disipa in mintea ta pana nu le mai auzi. Convingerile sunt credintele tale, doctrina in care crezi orbeste, sunt oameni carora te afiliezi pentru ca simti ca apartii dincolo de nevoia fizica de a fi cu oameni.  Convingerile sunt extrem de puternice. Oamenii au anumite convingeri si ajung sa moara pentru ele pentru ca reprezinta modul lor de a percepe lumea.

Insa multitudinea de convingeri pe care o ai ajung sa formeze un principiu de viata sau mai multe. Este codul de valori pe care il respecti. Oamenii au nevoie de asa ceva pentru ca fare ele nu stiu unde sunt, de unde sunt, cum sunt, cine sunt si ce sunt. Desi par aparent nevoi ale filozofilor sau conducatorilor fiecare om se conduce fie ca e constient sau nu dupa principii de viata.

Cuvinte – Ganduri – Idei – Credinte – Principii – Cuvinte

Principiile de viata sunt baza comportamentului uman, faptele noastre sunt cele care aduc comportamentul la realitate, iar flancurile faptelor sunt calitatile si defectele, toate formeaza mai departe comportamentul (limbajul verbal, nonverbal si paraverbal). Noi, noi dupa principiile noastre, egoul nostru in societate, felul in care ne manifestam. Schema conceperii valorilor e similara si la nivelul comunicarii para,noverbale si la nivel emotional. Poti citi oamenii din gesturi. Uneori nu e nevoie sa deschida gura ca sa afli despre ei alteori urmaresti mimica si tonul si le intelegi starea de spirit fara sa le cunosti limba. In ambele situatii infundati urechile si ascultati intuitia.

Limbajul este forma suprema de magulire sociala

Comunicarea este esentiala in societate in pofida slabului procent din totalul informatiitlor transmise. In comunicare primul care se manifesta este limbajul nonverbal si paraverbal. De aceea autenticitatea celor spuse sunt tradate prin lipsa de congruenta intre gesturi si cuvinte.

Cu cat limbajul este mai bogat cu atat mai complexe vor fi gandurile, cu atat mai rafinate vor fi ideile, cu atat mai inchegate vor fi convingerile iar princiipiile de viata vor fi mai concrete si mai greu de rasturnat. Odata cu acumularea de informatii si procesarea lor totul se restrange e mai condensat, mai succint si mai valoros. Daca informatia pe care o acumulezi e luata in gluma si considerata o joaca atunci principiile vor fi ale societatii nu ale tale si le vei lua regurgitate de altii.

DESCOPERA-TE! si dezvolta-te!

Reclame