Etichete

, , , , , ,

Ce bine era cand eram copil!

Ce bine era cand nu aveam griji!

Ce bine era cand eram sanatos!

Simtim nevoia de a ne intoarce in trecut pentru ca ne familiar, il stim. Simtim prezentul cum ne fuge de sub picioare si atentia ne e concentrata pe viitor si e plin de regrete ca nu o sa putem fi cum vrem, pentru ca in trecut nu am facut, nu am fost asa cum ne dorim acum. Regretarea trecutului inseamna negarea prezentului.

Tot ceea ce s-a intamplat nu trebuia sa se intample si tot ar fi trebuit sa se intample era imposibil.

Avem convingerea ca daca acum am avea o alta varsta mult mai frageda, viata noastra ar fi altfel. Oare asa sa fie? Ne raportam la intamplarile din trecut si la deciziile din prezent fara sa luam in seama ca intoarcerea in trecut ar presupune ca atunci sa avem aceeasi educuatie, aceleasi principii, fobii pe care le-am avut la varsta respectiva, iar prezentul nu ar fi putut exista fara rezultatul acelor intamplari. Intoarcerea in trecut ar necesita si transferul cunostintelor prezente cu noi pentru a schimba deciziile pe care le-am luat la momentul respectiv.

Asta deriva din neputinta de a fi multumiti cu ceea ce suntem acum si falsa impresie ca daca am fi fost mai tineri, dar cu un bagaj de informatii si cu o experienta mai bogata, ne-ar fi fost mai bine. Oare ? Trecerea timpului va aduce cu sine alte experiente si  deci odata cu trecerea timpului vom dori sa ne intoarceam iar in timp pentru a beneficia de o judecata mai abila inainte de vreme. Asta fiind modul in care putem fi deasupra celorlalti. Oamenii se dezvolta diferit, valorile unora la 15 ani pot ajunge valorile altora abia la 50 de ani sau niciodata. Genetica are o slaba putere de impregnare a a unei personalitati puternice in noi si marea majoritate a caracteristicilor provin din experienta. Sunt de vina, pentru felul in care suntem sau nu suntem, cei din jurul nostru. In momentul cand putem lua decizii pe propria raspundere suntem singurii acuzabili de propria judecata, decizie si actiune. Suntem oamenii potriviti la locul potrivit. Comportamentul nostru spune exact cine suntem, chiar daca nu e unul de laudat. Ne arata adevarat noastra valoare, la momentul respectiv. Suntem rezultatul intamplarilor din viata noastra , intamplari de care uneori  nu am fost responsabili. Insa negarea lor nu va aduce evolutie pentru noi ci acceptarea si autoiertarea, acesta fiind modul de incheiere a razboiului cu timpul. Momentul prezent e cel care conteaza. Evadarea din el nu va ajuta cu nimc, ci ne va face captivi in reprimarile din trecut sau in sperantele din viitor. Dorinta de a ne intoarce in timp ne blocheaza intre prezent si trecut ori intre prezent si viitor ceea ce produce regres psihic.

Decat sa ne dorim o judecata superioara intr-un corp tinar, mai bine am accepta ceea ce suntem si am incerca sa devenim ceea ce vrem sa fim. Fiecare varsta are frumusetea ei intr-un fel sau altul.Si singurul mod in care putem simti viata pozitiv, real si intens este prin acceptarea momentului prezent ca fiind unicul capabil pentru un viitor prosper.

Evenimentele asa cum s-au desfasurat au creat ceea ce esti astazi nici mai mult nici mai putin. Nu existi “TU” la care aduni tot ceea ce contii : sentimente, ganduri, fapte, comportament, prieteni, locuri. Ci tot ceea ce ai adunat in viata fizic, sentimental si psihic te definesc. Suma tuturor elementelor pe care le detii in toate cele trei forme creeaza un “EU”. Nu te poti defini pana nu stii din ce esti compus. Si doar in momentul in care enumeri toate elementele care te compun te vei regasi in ele.

Mereu ne modificam si mereu suntem altcineva, deci mereu suntem un alt EU, mai bun sau mai rau. Insa Eul acesta nu a existat niciodata ca un intreg ci s-a format prin adugarea de noi emotii, prieteni, idei, evenimente.

Referitor la evenimentele din viata noastra, fie ca sunt bune sau rele sunt ale noastre. Nu trebuie uitate, bagate sub pres sau modificate in trecut. Nu poti interveni asupra trecutului. Modul in care poti modifica trecutul este prin modificarea prezentului, pentru ca ceea ce vrem sa modificam noi este de fapt perceptia nostra si a celorlati despre trecutul nostru. Atunci inseamna ca un prezent valoros va sterge trecutul din perceptia celorlalti. Nu modifici intamplarile din trecut pentru ca nici nu e nevoie, modifici doar perceptia ta sau a celorlalti asupra evenimentelor.

Intamplarile din trecut sunt instrumente de lupta si nu instrumente de torura. Suferinta, raul, repulsia, ura – toate sunt stari pe care trebuie sa le folosesti in scop productiv. Desi suna paradoxal asa este: sa folosesti raul in bine. Toate golurile din viata ta sunt fisuri in pamant spre comori. Daca sapi in ele gasesti ca fara ele nu puteai fi ceea ce esti astazi. Nu aveai cum sa ajungi aici. Ele te-au adus aici, ele te-au creat e randul tau sa le folosesti mai departe pentru evolutia ta. Subconstientul aduna totul chiar si raul din viata ta sub toate formele. Insa exista un scop. Scopul este sa le folosesti. Nu poti face nimic fara experienta. Experienta negativa e buna in aceeasi masura ca si cea pozitiva. Ambele iti stabilesc parametrii  pe care trebuie sa-i urmezi pe mai departe.

Zambeste indiferent ce varsta ai avea.

DESCOPERA-TE!

Reclame