Pentru a putea stabili diferentele dintre barbati si femei ca entitati trebuie sa stabilim doi vectori de analiza : fizic si psihic (comportamental).

Diferenta corporala provine din faptul ca barbatii au sustinut de-a lungul timpului activitati ce presupun mai mult efort fizic. AND-ul stramosilor nostri s-a transmis genetic ceea ce a condus la un fizic mai dezvoltat la barbati comparativ cu femeile. Sanii mai dezvoltati au doar rol de a secreta lapte dupa nasterea copilului, pentru a-l hrani. Gonadele sunt complementare pentru a permite transportul materialul reproducator in interiorul corpului femeii acolo unde are loc procreerea.

Oricare alta diferenta fizica mai gasiti este adiacenta uneia dintre cele trei enumerate.

Diferenta psihica, emotionala, comportamentala are la baza un singur lucru, acelasi pentru care milenii femeia a fost evaluata ca fiind inferioara barbatului: femeia naste.

Pana la izbucnirea revolutiei industriale, avutia, in sens general, a  insemnat munca fizica intensa si continua. Din aceasta cauza femeia prin structura ei corporala (fiind cea care naste) a avut permanent un handicap fata de barbat. Femeia nu putea se plece in padure sa adune lemne si la vanat ori sa mearga la camp, pentru ca in perioada sarcinii si imediat dupa petrecea mult timp ingrijindl noul-nascut. Pana nu de mult o femeie da nastere la 7-8 copii (deci o perioada lunga de handicap). Deci abilitatile ei trebuiau sa fie de a se ocupa de casa, curte, si copil.  Din pacate ideea s-a perpetuat de-a lungul timpului in cliseul – locul femeii e la cratita. Situatie in care barbatul era producatorul familiei iar femeia era consumatorul. Deci conditia fizica a transformat femeia intr-o sclava a barbatului. Revolutia industriala a adus oarecum egalitatea femeilor cu barbatii pentru ca activitatea fizica a scazut in importanta si accentul pentru a avea success s-a mutat pe intelect, abilitati, capacitate de adaptabilitate.

In lunga perioada agrara, femeia a fost desconsiderata si toate ideile vis-à-vis de importanta barbatului in societate au modificat-o psihic, urme ale acestor traume ivinduse si astazi.

Diferenta dintre barbat si femeie, care exista cu adevarat, este cea fizica. Si atat. In rest suntem una si aceeasi persoana doar ca avem alte convingeri insuflate de societate. Dar de fapt nu suntem diferiti deloc. Barbatul si femeia sunt una si aceeasi fiinta. Societatea a hotarat la un momendat ca fiinta care are pootza sa se numeasca barbat si cea care n-are sa se numeasca femeie. Barbatul a fost invata sa fie dur, puternic, razboinic, logic, rational. Femeia a fost invatata sa fie iertatoare, calma, blanda, visatoare. Aceste valori inca se pastreaza si in zilele noastre, parintii inca isi educa copii asa.

Aceeasi situatie, alte personaje. Daca pe teren la un meci de fotbal un baiat se accidenteaza ceilalti vor opri meciul pentru ca cel accidentat sa se dea la o parte de pe teren. Daca pe teren la un meci de fotbal o fata se accidenteaza, celelalte o vor inconjura si o vor lua in brate, aratandu-si empatia. Asa am fost crescuti, asa am fost invatati, asa vom invata mai departe. Asa programeaza societatea o persoana, dar societatea suntem noi. Deci cand aruncam cu pietre in oameni ar trebui sa stim ca de fapt piatra e un bumerang.

Inca o statistica : pana la varsta de un an fetele si baietii sunt mangaiati la fel, dupa varsta de 1 an fetele sunt mangaiate de parinti de 7 ori mai mult. Nici nu conteaza daca cifra 7 e exacta poate fi si 5. Ideea e ca femeile sunt invatate sa se comporte altfel decat barbatii, chiar daca la momentul nasterii nu suntem altfel.

Uitati-va la un baiat si o fata cu varsta de pana la 2 ani. Nu o sa vedeti nici o diferenta. Rad la fel, se misca la fel, privesc la fel, merg la fel, sunt aceeasi persoana, nu exsita diferente. Uitati-va la o fata si un baiat de 7-8 ani, o sa vedeti diferenta de vorbire, de gesturi, de a judeca intamplarile, de a se comporta. Nu exista transfer genetic de la parinti la copii de comportament, abilitati, talente, voce. Singurele elemente pe care copii le preiau de la ascendenti sunt caracterele ereditare fizice, cele pe baza carora putem identifica un copil: AND-ul. O persoana va dezvolta o voce armonioasa daca, in perioada copilariei, gaseste in unul din parinti, ori in oricare alta persoana in jurul careia petrece timpul, o voce armonioasa. De ce in cazul marilor cantareti, descendentul lor fie le preia vocea fie nu. Daca doi africani copuleaza e predictibil ca rezultatul va fi tot un copil cu pielea inchisa si cu siguranta nu va fi eschimos. Suntem doar experientaTransferul de abilitati de la copii la parinti se face prin imitare nu prin genetica. Explicatia pentru care copii seamana uneori parintilor comportamental este : modul de atasare la copii este intai prin simturi apoi prin imitare, deci propriul exemplu este definitoriu. Avem ca si modele parintii si pe cei din jurul nostru, lectiile lor si ale societatii si ne conformam pentru ca alta varianta nu cunoastem.

Genetica e matematica. Genetica e fizicul uman si nu psihic.

A-ti observat fete care se comporta baieteste si baieti care aparent sunt fete? Modul in care parintii i-au “instruit” nu a fost modelul general valabil al societatii. Nu sunt bolnavi acesti copii. Diferenta fizica nu ne incadreaza in una din grupe(barbati sau femei) ci convingerile sociale.

O situatie asemanatoare este cazul travestitilor: care sunt tot persoane neadaptate la felul in care societatea i-a catalogat si incearca sa se modifice fizic pentru a se regasi cu adevarat cand de fapt modificarea nu trebuie facuta in exterior ci in interior. Regasirea sinelui inseamna regasirea echilibrului intre barbat si femeie, inseamna a intelege ca logica si inspiratia, blandetea si tenacitatea sunt toate parti ale nostre ca individ. Societatea nu a facut decat sa ne dezvolte unora mai mult anumite caractere si altor alte caractere.

“Barbatii sunt de pe marte si femeile de pe venus” abordeaza foarte bine modul in care barbatii si femeile gandesc diferit, au nevoi diferite si se exprima diferit. Cartea trateaza efectele diferentei dintre barbati si femei insa cauza este doar programarea diferita a individului inca din momentul nasterii.

Subiectul omniprezent dar tabu, rezolvat si mereu problematic, bun dar rau este SEXUL. Si  mentinerea interesului pentru acest subiect porneste mereu de la ideea ca, barbatii vor si femeile nu vor. Eu consider ca si femeile si barbatii isi doresc sex in aceeasi masura. Doar ca avem conceptii diferite asupra lui, asteptari diferite si uneori femeile il folosesc ca o arma. Barbatii au fost invatati sa-si recunoasca sexualitatea si dorintele intr-un mod cat mai simplu fiindca orgasmul masculin a fost singurul care a contat in profilul familial pentru foarte mult timp. Femeile datorita numeroaselor persecutii la care au fost supuse de-alungul istoriei au ajuns sa-si ascunda, sa-si refuleze ba chiar sa-si inabuse nevoile sexuale. Rezultatul: la momentul actual la intrebari legate despre sex barbatii sunt sinceri si femeile mincinoase.

Suntem doar constiinta propriei persoane in realitatea fizica iar din acest punct de vedere suntem la fel. Ne comportam diferit pentru ca asa am fost invatati nu pentru ca suntem diferiti.

Descopera-te!

Parerea ta este importanta pentru mine. Lasa-mi un feedback pentru articol.

Reclame