Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Te-ai gandit vreodata care e pretul pe care il platesti pentru a obtine ceea ce ai zi de zi?

Unii spun ca ai de ales: ori ai bani ori ai timp, alti spun: ori ai sanatate ori ai bani.

Orice actiune presupune o alegere. Chiar si lipsa unei actiuni este tot o alegere. Alegi sa nu faci nimic.

Esti nemuritor si totusi fragil, esti viu si nici macar nu existi, esti pretutindeni si nicaieri. Si toate acestea se schimba in momentul cand te nasti. Atunci totul devine un contracronometru, pentru ca temporalo-spatial viata e scurta, in care devii doar ceea ce alegi sa devii. Alegerile pe care le faci iti limiteaza sau largesc sansele de a obtine ceea ce doar tu doresti.

Costul de oportunitate reprezintă valoarea celei mai bune dintre șansele sacrificate, la care se renunță atunci când se face o alegere oarecare.

Te-ai gandit vreodata ca: cu fiecare alegere pe care o faci, chiar si una dintre cele bune, renunti la altceva pentru a obtine acel ceva pe care il alegi? Acel altceva putea fi mai bun decat alegerea ta care in final a fost una buna.

Fiecare om este altcineva. Oamenii au diferite nevoi in functie de varsta, conditie sociala, statut profesional, mediu inconjurator. Dorintele si nevoile se schimba pe masura ce noi devenim altcineva. Si e normal sa se modifice.

DAR…

Observ oameni ale caror alegeri nu s-au modificat de-a lungul timpului desi alegerea a fost gresita de la inceput. Unele alegeri devin in timp reflexe, letargii sau mai simplu naravuri. Obiceiurile cu rezultate nocive pe care nu ni le putem extirpa din comportament sunt acele optiuni de a caror repetitie am devenit dependenti. Ceea ce e cu adevarat interesant e ca putem gasi o mie de vinovati pentru efectele acelor alegeri mai putin pe noi.

Cand am constientizat prima oara ca si eu sufeream de autovictimizare mi s-a facut scarba de mine, doar pentru acest motiv.

Am auzit o cunostinta spunand: „Viata e grea. Cu salariul asta de xx lei pe zi nu ma ajung. Pai doua pachete de tigari 20 de lei, doua beri 10 lei. Nu-mi mai ramane mai nimic pentru mancare.

Fiecare isi prioritizeaza nevoile si si le satiface in ordine pe care o considera fireasca pentru el. Dar din punctul meu de vedere o persoana fumatoare, care arde cateva sute de lei pe luna fara scop, nu ar trebui sa se planga ca venitul lui e insuficient.

Similara e situatia celor care astepta la usa carciumii sa se deschida dimineata.

Similara situatia pasionatilor de politica. Daca ai ales la un moment dat o culoare politica nu-ti critica alegerea. Nu critica clasa politica pentru ca ceea ce ai ales tu este exact ce poate societatea sa ofere nimic mai mult nimic mai putin. A fost alegerea ta.

Pe acelasi principii sunt oameni care fac copii pentru ca asa e trendul in mediul lor sau asa le-a cerut partenerul de viata iar apoi cer ca statul sa aibe grija de copiii lor.

Oameni care fac credite la toate bancile posibile iar apoi se plang ca vor salarii mai mari pentru ca ei au credite de plata.

Per ansamblu oamenii sunt dominati de sentimentul de bine oferit de rasplata imediata fara a aprecia efectele pe termen lung ale deciziilor luate.

In oricare dintre situatiile de mai sus: A cui a fost alegerea?

Mi se pare dezgustatoare aceasta mila, compasiune si empatie pentru alegerile gresite ale unora din partea acelora care nu au facut acele alegeri. Nu e treaba mea sa rezolv problemele pe care tu singur ti le creezi. Mai mult, nici macar nu esti constient ca tu ti-ai creat problema. Modifica-ti modul de abordare al alegerilor. Nu sunt salvatorul lumii, dar incerc sa fiu propriul meu salvator. Eu cu toate algerile mele sunt cel mai important lucru din viata mea.

Selecția naturală este mecanismul fundamental al evoluției speciilor de plante și de animale, constând în eliminarea (prin lupta pentru existență), a indivizilor cu însușiri necorespunzătoare și păstrarea indivizilor cu însușiri avantajoase din punct de vedere biologic.

Selectia naturala este un rau necesar si chiar daca la nivelul constiintei colective creeaza drame inexplicabile este cel mai bun aspirator al planetei.

Daca fiecare persoana si-ar adresa, inainte de a lua o decizie, intrebarea: la ce renunt eu cand faca aceasta alegere? consider ca populatia per ansamblu ar avea mai putine probleme de rezolvat.

Tot ceea ce faci, inconstient, si nu-ti face de fapt placere nu e facut pentru tine. Nici alcoolul, nici violenta, nici drogurile si nici macar datoriile nu le-ai inventat tu ca sa fii reprezentat de seama. Le-ai luat din mediul inconjurator si ti le-ai insusit ca fiind patentate de tine. Nu esti inventatorul si nu esti orginal. Nu esti puternic atunci cand intri intr-un grup doar pentru a te simti in siguranta. Esti titan atunci cand ramai singur si cu toate astea iti face placere ce faci si ce esti.

DESCOPERA-TE!

Alege doar ce-ti doresti tu si nu ce-si doresc ceilalti pentru tine.

Reclame