Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Oamenii care te jignesc se jignesc, intai, pe ei insisi.

Am observat ca oamenii de succes respecta ceilalti oameni mai mult decat o fac subalternii lor. Aceasta abilitate  decurge din procesul prin care au ajuns in postura de lideri. E un proces prin care oferind respect, creezi respect in ceilalti pentru tine.

Fiecare se comporta in functie de evenimentele care l-au marcat si modificat pe parcursul vietii si doar el stie care sunt si cum au fost simtite. Eu am inteles ca nimeni nu are nimic cu mine daca eu nu i-am cauzat starea respectiva. Fiecare si le stie pe ale lui iar cand reactiile celuilalt nu sunt justificate trec peste.

Cand vad oameni care tipa sau sunt in continuu nervosi sau sunt orgoliosi sau poarta dusmanie sau sunt violenti nu ii privesc ca oameni rai. Nu sunt rai cu mine, nu ma urasc, nu vor sa ma omoare, nu au nici o treaba cu mine. Ii privesc cu mila si incerc sa ii ajut daca pot sau cel putin sa ii las in pace pentru ca sunt destul de chinuiti de ei insisi. Cadrul in care s-au dezvoltat si care le-a influentat viata i-a fortat sa se comporte asa. Nu sunt rai; sunt chinuiti si le e rau desi de multe ori nu sunt constienti de situatia in care se afla.

Dorintele noastre primare sunt joaca, bucuria, prietenia, invatarea, iubirea, iertarea. Sunt sentimentele pe care le nutresc copii. Le-am avut si noi in copilarie. Din momentul in care viata devine o cursa si o lupta, negam importanta acestor sentimente. Insa uitam ca fiecare dintre noi are atat varsta unui adult cat si varsta unui copil si o data cu ea si experientele din copilarie. Nu ne separam niciodata de evenimentele din trecut pentru ca ele ne-au modelat asa cum suntem azi. Poate ne-au impins spre bine sau poate spre rau, insa fara ele suntem nimic.

Cautam binele fara a-l gasi vreodata, in schimb gasim raul fara sa-l cautam – Democritus

Motivul pentru care unii oameni sunt permanent furiosi, agitati, nemultumiti, suparati este direct proportional cu masura in care isi satisfac nevoile personale.

Daca analizam piramida lui Maslow observam ca la baza piramidei, insemnand nevoile cu cea mai mare pondere, gasim:

1. hrana, sex, apa, aer, bani, statut social.

2. siguranta proprietatii finanicare, profesionale, intelectuale, educationale, relationale.

Locuitorii acestei planete nu au suficient capital monetar pentru a fi fericiti, nu au un statut social care sa ii implineasca, nu fac sex in masura in care si-ar dori, nu au hrana scumpa, apa si aer mai curat. Nevoile primare sunt in cele mai multe cazuri baza furiei nejustificate.

45

Involuntar si inevitabil omul va deveni dependent de anumite stari induse de  actiuni, situatii, comportamente pe care si le va insusi ca fiind definitorii. Daca o persoana sufera cand reintra intr-o anumita stare, cu siguranta acea suferinta e  neglijabila daca starea e extrem de comuna. Am observat oameni care sunt mereu lefteri. Ce fac in momentul in care incaseaza salariul, primesc bani de la rude, parinti sau se imprumuta? Risipesc toti banii. Pentru ca trebuie sa ajunga in starea in care se simt obisnuiti, relaxati, lejeri, comuni. E contraintuitiv sa arunci cu banii doar ca sa ajungi lefter, dar daca acea stare e starea in care te-ai obisnuit sa te afli atunci o vei cauta cu ardoare. Situatia e similara si pentru cei care sunt obisnuiti sa detina multi bani. Daca pierd o suma mare de bani acumulata in timp, vor face tot posibilul pentru a reajunge in starea de confort financiar. Exemplu curent a facut referire la bani insa oameni devin dependenti nu doar de saracie ci si de violenta, melancolie, nefericire, dispret ca forma de atentie.

Provocatorii, asupritorii, toti cei ce, într-un fel oarecare, fac rau altora, sunt vinovati nu numai de raul pe care-l comit, dar si de pervertirea sufletelor celor pe care-i jignesc. – Alessandro Manzoni

De ce ajung oamenii dependenti. Influenta parentala ar fi prima cauza, urmata de mediul in care s-au dezvoltat, modele negative sau lipsa de modele de viata si as mai adauga si conceptul de disonanta cognitiva. Acest concept spune ca o persoana nu poate trai simultan cu doua stari contradictorii. Creierul poate suporta acest conflict intre propriile idei pentru o perioada scurta de timp insa in final una va invinge. Si in general va invinge cea care este cronica, adica cea batatorita de timp.51

Intram in conflict cu astfel de oameni pentru ca orgoliul nostru ajunge sa ne domine si nu punem empatia inaintea tuturor starilor. Intram in conflict cu ei pentru ca observam modul de manifestare si consideram ca se comporta constient. Nu sunt oameni mai valorosi, nu sunt mai destepti si nu au mai multa dreptate decat noi.

Ai incercat vreodata sa iei decizii cand erai nervos? Le-ai regretat ulterior? Starea de agitatie ori de tensiune nu e o stare in care cineva poate lua decizii, poate socializa sau, cu atat mai mult, poate trai.

Ne iubim semenii pentru binele pe care li-l facem si nu-i suferim pentru raul pe care li-l cauzam. – Voltaire

Iti descriu o situatie in care sigur te-ai aflat macar o data:

Ti s-a intamplat sa te deranjeze cineva la un moment dat, sa preiei starea respectiva, s-o inchizi in tine si s-o tii acolo? Ce s-a intamplat mai departe? Ai nutrit acel sentiment si ti-ai imaginat diferite scenarii in care te razbunai pe cealalta persoana. Ai preluat ura ce ti-a fost aruncata, ai absorbit-o si ai crescut-o in tine tot mai mult. I-ai permis sa creasca in tine si sa te domine. Persoana care s-a comportat gresit fata de tine nu a facut decat sa scape de frustrarea pe care o avea in ea luata evident de la altcineva. E doar un ciclu de stari transmise intre persoane prin vorbe, tonul vocii, intensitate, mimica, pozitia corpului, privire, tacere.

Si in timp ce construiai diferite scenarii de razbunare, fara sa fii constient ti s-a intamplat sa te lovesti, sa scapi ceva, sa cazi, sa intri intr-o situatie penibila si starea de ura s-a amplificat si mai departe a mers ca un domino pana cand a pus stapanire pe tine. Si ai considerat ca nu esti suficient de capabil pentru ca toate intamplarile veneau sa confirme ce ti s-a spus.

Insa eu sunt de alta parere: Toate evenimentele ce au urmat (te-ai lovit, ai cazut, ti-a scapat ceva) sunt cauze ale neatentiei, lipsei de concetrare, lipsei de prezenta in momentul respectiv vis-a-vis de ceea ce savarseai in jurul tau si nu implica neputinta ta.

Ai fost in situatia asta? Eu am fost si e o iluzie ca rezolvi ceva daca ai ultimul cuvant si ca ai castigat doar daca ai lovit si tu. Nu prelua de la altii sentimente care nu te ajuta sa cresti. 

Iti dau un sfat. Data viitoare cand o persoana tipa la tine fa astfel:

  • Nu asculta ce spune; pentru ca cel mai sigur cuvintele nu-ti vor spune nimic despre stare ei.
  • Priveste-o ca un corp care blocheaza o suferinta. Aceasta suferinta interioara chinuie sufletul doar pentru a se elibera din corp. Reactiile unui om furios nu sunt ale unei persoane care se autocontroleaza.
  •  Priveste-o cu mila pentru ca daca nu vei raspunde cu furie tu esti mai puternic, deci tu esti cel in masura sa ajuti si sa oferi sfaturi.
  • Afla care sunt motivele pentru care e suparata, dincolo de ceea ce spune. Ai sa vezi cum oameni furiosi, aparent impenetrabili vor ajunge in lacrimi daca reusesti sa ii faci sa isi recunoasca problemele ca fiind ale lor.
  • Si in final: zambeste. Zambetul declanseaza o stare de bine in tot corpul. Astfel corpul devine o fortareata iar starile negative din exterior sunt valuri care se sparg in fata ta.

Oare nu ar fi infinit mai bine daca am avea un rau mai bun decat cel mai bine actual posibil si un bine mai bun decat acel rau? – Sorin Cerin

E esential sa intelegi natura umana si afla ca oamenii inteligenti ACTIONEAZA iar oamenii mediocrii REACTIONEAZA. 

DESCOPERA-TE! Parerea ta e importanta pentru mine!

Spune-mi: cum iesi din starea de furie, cum calmezi situatiii si cum ii ajuti pe cei ce au nevoie de ajutor dar nu pot/stiu sa ceara.

Reclame