Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Unii oameni trateaza superficial contextul socio-cultural si administrativ actual. Ideea dupa care judeca este : „ca mai bine era inainte ” Pe vremuri exista mai multa cultura, oamenii erau mai moralisti, exista traditie, oamenii nu erau obsedati de surplus.

Indiferent cat de negru pare prezentul in comparatie cu trecutul si mai ales viitorul comparativ cu prezentul, eu consider ca, per ansamblu, traiul oamenilor se imbunatateste de la o era la alta. Daca omenirea pare acum involuata,asta se datoreaza doar unei diferente de perspectiva asupra lumii. Acum stim mai mult, vedem mai mult, intelegm mai profund, comunicam mai mult, auzim mai mult.  Si tot „nenorocita” de tehnologie ne-a permis asta.

Acum 100 de ani speranta de viata era de 50 de ani acum este de 70 de ani.

Acum 100 de ani existau boli incurabile pe care acum le tratam cu cel mai slab antibiotic.

Acum 100 de ani stiam cu mult mai putin despre spatiul si timpul in care ne aflam.

Acum 100 de ani nu aveam masina de spalat si autovehicule proprii, si toate lucrurile care ne consuma acum atat de putin timp ne ocupau in trecut zile intregi.

Per ansamblu societatea evolueaza. Traim intr-o lume in care exista violenta si lacomie si lipsa de moralitate, insa aceasta lume nu e dominata de aceste caracteristici.

54

Poporul latin despre care se vorbeste cu atata admiratie, are o istorie plina de razboaie si sange. Nenumaratele razboaie purtate de-a lungul timpului si luptele gladiatorilor pentru amuzament confirma faptul ca si in trecut oamenii au fost lacomi si violenti. Nu sunt doar astazi. Insa per ansamblu viata unui om, in general, e mai usoara decat in trecut, chiar daca observam discrepanta mare intre popoare sau chiar in interiorul unui popor. Gandeste-te ca in trecut doar cateva persoane, cele in jurul printului sau regelui , se puteau bucura de viata. Astazi e la indeman oricui sa isi ocupe timpul cu altceva decat spalatul rufelor, taiatul lemnelor pentru incalzitul apei, caratul apei potabile de la rau, mersul in padure pentru mancare etc.

Oamenii constientizeaza faptul ca sunt muritori, ca timpul pe care il traim pe acest pamant este extrem de mic si ne dorim sa cunoastem mai mult din aceasta lume, vrem sa vedem cum se modifica lumea, cum evolueaza totul, ori stim ca asta nu se poate inca.

Si atunci ne cream un regret vizavi de timpuri in care ne-am fi dorit sa traim pentru a vedea viata asa cum a fost; vrem sa gustam din trecut. Poarta si un nume acest fenomen : complexul epocii de aur.

Cei mai multi oameni isi doresc sa traiasca intr-o perioada din trecut pentru ca stiu trecutul. Oameni vor anumite parti din trecut nu cu totul.

Oamenii sunt curiosi.

Oamenii nu vor o intreaga parte dintr-un tot ci vor o farama din fiecare parte din tot. Vor sa se bucure de tot chiar daca nu in totalitate.

Imagineaza-ti o masa imensa cu 1000 de sortimente de prajituri fiecare cu o alta aroma. Ai la dispozitie un timp limitat. Nu stii cat, dar stii ca e limitat. Ti-ai dori sa mananci 20 de prajituri integral sau sa gusti din fiecare cate putin?

Si am ajuns intr-un drum infundat de unde cel mai simplu poti sa iesi citind/recitind:

https://desprenaturaumana.wordpress.com/2013/02/18/pierd-vremea/

sau

https://desprenaturaumana.wordpress.com/2012/07/08/omul-potrivit-la-locul-potrivit/

DEZVOLTA-TE!

Reclame