Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Drogurile nu creeaza dependenta ci vindeca ranile.

Atat durerea fizica cat si cea emotionala se formeaza in aceeasi parte a creierului. Aproape toti drogatii cauta in droguri alinarea durerilor, in special din copilarie. Motivul pentru care creierul raspunde la droguri este ca drogurile elibereaza endorfine in creier.

  • Endorfinele creeaza legatura emotionala dintre copil si parinte, elimina durerea, stimuleaza iubirea, conexiunea, rasplata.
  • Dopamina creeaza curiozitate, vitalitate, entuziasm si dorinta de explorare.

Drogurile elibereaza simultan endorfina si dopamina.

Nevoia de mancare creste dopamina cu 50%.

Nevoia de partener sexual creste dopamina cu 100%.

Consumul de cocaina creste dopamina cu 300%.

Oamenii nu au capacitatea de a-si regla starea interioara si atunci apeleaza la substante din exterior. Impulsul controlat ne opreste sa facem ceea ce nu trebuie facut. Dependentii de orice (droguri, cumparaturi, mancare, jocuri) nu au control. Drogatii nu au liberul arbitru. Creierul lor nu functioneza dupa regulile:  ‘a refuza’ sau ‘a se abtine’.arata_img

Consumul de droguri nu creeeaza dependenta decat daca exista o nevoie in persoana respectiva care necesita eliberarea de endorfina si dopamina.

Acum sa fim sinceri cu noi insine. Cati dintre noi refuzam placerea de orice fel?  Faptul ca am ales placeri mai putin nocive, ne face doar putin mai educati insa nu justifica critica noastra asupra celor slabi. Modul corect de ajutorare al ‘drogatilor’ este de a-i face sa inteleaga ca exista o problema ce se poate rezolva si nu ei sunt problema.

Genetica este foarte putin importanta in dezvoltarea psiho-emotionala a unei persoane. Experienta de viata (mai ales primii 3 ani) este definitorie.  Dezvoltarea in primii ani de viata este cruciala pentru tot restul vietii. Pentru ca un copil sa se dezvolte bine trebuie sa traiasca intr-un mediu  in care parintii sa acorde suport parental fara stres, permanent valabil, emotional valabil. Parintii transmit starea lor emotionala copiilor.

Memoria umana este de doua tipuri:

  1. implicita – (de la nastere pana in prezent) – stie starile prin care treci si care ti-au cauzat teama, stres, placere dar nu stie ce a cauzat asta;
  2. explicita – memorarea evenimentelor.

Copiii cu astm primesc diferite medicamente inhalatorii. Toate sunt asemanatoare hormonilor pentru stres (adrenalina, corticozol). Astmul e de fapt un spasm al plamanilor care blocheza circuitul aerului. Astfel mamele stresate vor transmite copiilor pericolul de a face astm.

violenta

Batausii reactioneaza violent pentru ca au un limbaj interior pe care nu stiu sa il exprime si recurg la actiune, la exprimare fizica a limbajului prin violenta.

Un alt mod de exprimare a limbajului interior sunt tatuajele care arata permanent lucruri pe care persoana respectiva considera ca nu le poate sustine.

Motivele reale a le criminalilor in serie sunt:

1. Prezenta genei MAOA.  Se afla pe cromozomul X pe care il preluam de la mama; de aceea criminalii sunt in general barbati; fiindca il iau del la mama. Cauza: in uter se gaseste prea multa serotonina iar creierul care contine gena devine insensibil la serotonina (care in mod normal calmeaza);

2. Leziuni craniene care se produc de obicei inainte de pubertate;

3. Mediul inconjurator violent care ii incurajeaza pe tineri sa fie violenti pentru a rezista si pe fete sa-si aleaga barbati puternici pentru a le apara.

Un fapt adevarat, si intrebati-va parintii daca nu v-au povesit pana acum, este ca: daca copilul mic (pana in 3 ani ) e lasat in grija cuiva o perioada, el va plange,  nu va manca dar peste cateva zile se va obisnui. Cand se va reantalni cu mama lui o va trata ca pe un strain, o va impinge, nu o va privi in ochi. Asta pentru ca mecanismul intern  de autoaparare nu vrea sa se mai ataseze  de mama fiindca a fost ranit de lipsa ei.

Acum intelegeti de ce copiii crescuti de rude (pentru ca parintii pleaca la munca in strainatate) ajung degradant desi financiar poate au avut conditiile necesare dezvoltarii armonioase.

Creierul uman este doar un complex sistem bio-chimico-fizic asupra caruia consideram ca detinem controlul.

115

Reclame