Etichete

, , , , , , , , , , , , , ,

Poliamoria presupune iubire pentru mai multe persoane simultan si consensual. Si e descrisa de adepti drept viitorul trend in relatiile interpersonale. Intocmai denumirea atentioneaza ca amorul primeaza in fata sexului in aceste comunitati si tot ei sustin ca aceasta forma de relatie deschisa elimina toate frustrarile si neajunsurile relatiilor clasice. Oare?

Monogamia absoluta, in care o persoana are un singur partener pe tot parcursul vietii, este din ce in ce mai rara. Poligamia cu cele doua forme poliginie (un barbat cu mai multe sotii) si poliandria (o femeie cu mai multi soti) sunt izolate.

Poliandria este intalnita in mici sate din Asia si se urmaresc mai degraba efectele economice. Regula de baza este ca o femeie se casatoreste cu un barbat si cu fratii lui. Astfel, mai multi frati impart aceeasi femeie. Motivul acestui tip de casatorie este ca fratii sa nu fie tentati sa imparta mostenirea. Intrucat fratii nu se vor ocupa doar de agricultura ci si de transhumanta ori pescuit, sotia nu va fi tot timpul cu toti sotii ci ii va avea prin rotire.

Polyamor flag

Deci poliamoria este prezentata ca o alternativa functionala la cele mai des intalnite forme de coabitare adica monogamia seriala si/sau casatoria monogama.

Cliseul cu care lucreaza poliamoristii atunci cand critica casatoriile monogame este rata crescuta a divorturilorScoasa din context problema pare a fi una grava, similara cu foametea din Africa sau razboiul din Orientul mijlociu. Analizand amanuntit putem trage conculzii coerente si utile.

Da! Numarul divorturilor este in continua crestere de la un an la altul. Dar pe de alta parte, nu exista o statistica despre perioada de viata a unei relatii poliamoroase. Avem insa un studiu care a inclus 1000 de persoane din care reiese procentul relatiilor poliamoroase:

 • Monogam 63%
 • Monogam dar singur 27%
 • Relatie deschisa 5%
 • Poliamoros dar singur 2%
 • Poliamoros in doua sau mai multe relatii 1%
 • Poliamoros intr-o relatie 1%
 • Swinger 1%

1. Daca avem doua procente de poliamorosi dar singuri si doua procente de poliamorosi in una sau mai multe relatii rezulta ca relatiile poliamoroase trec prin despartiri ca si monogami seriali.

Pe de alta parte dintr-o serie de chestionare a rezultat ca persoanele din interiorul poliamorului sunt :

 • majoritatea bisexuale
 • 75% dintre cupluri au venituri peste medii
 • 44% erau casatoriti
 • 80 % au experimentat gelozia
 • 93% se temeau de discriminarea persoanelor poliamoroase

2. Asadar gelozia nu e o trasatura a relatiilor monogame ci mai de graba a naturii umane. In plus daca majoritatea membrilor sunt bisexuali cu siguranta ca poliamoria e mai degraba polisexism si interesul cade pe experientele multiple bisexuale.

3. In cuplurile de poliamoristi fiecare membru trebuie sa accepte ceilalti membri si un membru nou introdus trebui sa fie acceptat de comunitate. E greu sa iti accepti partenerul de multe ori dar mai multe persoane pe care nu le-ai ales personal.

Deci poliamoristi trec prin despartiri, gelozie si sacrificii exact ca monogami.

Pe de alta parte 94 % dintre divorturi sunt primul divort pentru soti. Deci nu e vorba de casatorii care se refac constant. Problema este casatoria nu relatia monogama.

Poliamoriostii spun ca ar fi corect sa discutam inca de la inceputul relatiei cu partenerul despre nevoile, limitarile si asteptarile legate de relatie. Afirmatia este etica dar incompleta. Nu poti stabili de la inceput cum va decurge relatia. Mi se pare complet sa fii corect si sincer in fiecare moment al relatiei chiar si atunci cand valorile tale se modifica sau nu mai corespund valorilor pe care relatia s-a fondat.

In Romania in 2017 s-a inregistrat un divort la 4,6 casatorii asta inseamna ca unul din cinci cupluri se despart. Durata medie a unei casnicii este de 9,2 ani. Nu vad aici o problema. Relatiile nu functioneaza la nesfarsit. Relatiile amoroase sau de amicitie au o perioada de viata. Si nu trebuie fortata. Psihologic oamenii nu mai sunt aceeasi dupa 10 ani de casnicie. 

Cand intalnesti o femeie ea e o persoana si tu esti o persoana. Dupa 10 ani ea va fi alta persoana iar tu alta persoana. Cei doi care s-au indragostit nu mai sunt acolo. Dupa 10 ani te agati de promisiunile facute de altii.

Dar din nou, problema nu trebuie cautata in relatia monogama ci in acumularea de experienta, maturitatea, modificarea valorilor si a intereselor. Oamenii evolueaza diferit. Nici fizic dupa 10 ani nu mai suntem aceeasi oameni. In decurs de 10 ani prin regenerare toate celulele corpului tau au fost inlocuite.

Problema principala si reala a monogamiei este faptul ca atunci cand o relatie se rupe ramane dorinta de a pastra relatia cu partenerul toata viata indiferent de cat de mult s-a modificat. Si monogamii si poliamoristii au probleme. Nu e moral sa tii un partener langa tine daca nu mai exista atractie, interes si afectiune. Renuntarea la relatie e cea mai buna decizie pentru ambele parti. Faptul ca te bucuri doar de o parte din relatie nu e o scuza de a forta perioada de viata de relatiei.

Comunitatea poliamoroasa nu e un cadru in care un copil sa creasca armonios. Relatia cu un copil nu poate fi trecatorare. Partenerii din relatiile poliamoroase vin si pleaca. Copiii se pot atasa emotional de parteneri tranzitorii. Copilul are nevoie de relatii care sa dureze in timp si nu dupa care sa planga. Daca parintii naturali se despart, copilul unde merge printre atatia parteneri?

4. Un alt cliseu pueril este cel conform caruia poligamia e naturala pentru ca asa a fost viata stramosilor nostri si inca este pentru anumite specii de primate apropiate noua. Inca exista divergente de opinie vis-a-vis de naturaletea poligamiei. Insa natural oamenii sunt violenti, egoisti, criminali si fara scrupule. Cu toate acestea nu incurajam naturaletea in animalul din noi. Istoria si evolutia ne-a dovedit ca traiul in societate e mai sigur decat solitaritatea. Stramosii nostri erau poligami. Insa poligamia si lipsa unui tata natural producea un numar mai mare de boli cu transmitere sexuala si boli infectioase grave. Avutia si cresterea economica, care au aparut odata cu zorii agriculturii si implicit a tranzitiei la monogamie, au dus la cresterea stiintei si mai departe a calitatii vietii si a duratei de viata.

Tara care a devenit fundamental monogama este Grecia antica datorita ideii de baza: democratia. Intr-o societate poligama cei slabi erau dati deoparte si deveneau vulnerabili. Barbatii dominanti se reproduceau mai mult. Barbatii inferior genetic nu aveau sansa de a se reproduce, nu puteau proteja femelele de masculii dominanti si oricum femelele isi doreau sa se imperecheze cu masculi dominanti pentru genele lor superioare. Romanii au furat idea de monogamie si au imbunatatit-o pentru ca se pricepeau mai bine la legi. Dupa caderea imperiului roman monogamia a ramas modul de organizare al familiei si asta datorita crestinismului care a prins repede si a devenit religia dominanta in Europa. Monogamia s-a raspandit in lume prin intermediul colonistilor europeni. Deci monogamia nu este nativa ci a fost adoptata. E un rau necesar. Fara ea societatea de astazi nu ar fi existat.

Barbatii au vrut dintotdeauna sa cucereasca cat mai multe femei si femeile au vrut sa seduca barbatii potriviti. Impletirea sexului si a iubirii in povesti tot mai frumos colorate a fost dintotdeauna miezul existentei umane. Avem placeri precum mancare, alcool, sex si putere. Si adesea devin vicii cand nu le mai controlam cantitativ. Insa gustul se simte doar la prima lingura de mancare. Apoi este doar o necesitate. Oamenii s-au adunat in grupuri de prieteni in functie de interese si valori de-a lungul timpului. Poliamoristii au adaugat doar liberatea sexuala consensuala. Inteleg ca acest mod de viata este unul libertin, alfa, revigorator si elitist insa ridicarea lui la nivel de mod de organizare al comunitatilor mi se pare exagerata.

Daca individual suntem introvertiti si extrovertiti de ce relatiile ar trebui sa fie in totalitate poliamoroase? Daca exista persoane care se simt confortabil cu unul sau doi amici cum ar putea sa convietuiasca si sa accepte mai multi parteneri impusi de comunitate? Cum ar putea sa se deschida sexual in fata atator oameni un introvertit?

Monogamia seriala nu e monogamia absoluta. Monogamia seriala e un alt fel de poliamor. Sunt mai multi parteneri la intervale diferite de timp. Sunt persoane care vor sa simta o contopire totala cu un singur partener. Fidelitatea nu sta in a te abtine de la pornirile si fanteziile sexuale. Ci a nu fi nevoie de mai multe persoane pentru a le explora. Daca in schimb este nevoie de mai multi parteneri atunci relatia in care te afli nu este potrivita pentru tine sau viata ta monogama nu e potrivita pentru tine. Insa poliamoria nu functioneaza pentru toata lumea, exact cum homosexualitatea sau BDSM-ul nu satisface toate gusturile.

Reclame